Vaříme s ACTIVE TIME - Dětský domov Volyně

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Fotogalerie > Fotogalerie od roku 2010
MASTER ŠÉF 2015 - Vaříme s Active time
Na první zářijovou sobotu jsme přijali pozvání našich přátel ze spolku ACTIVE time – předsedkyně zájmového spolku Mgr. Ivy Zdražilové, organizátorky soutěže Adély Tomšovicové a kuchaře Pavla Drdela – na setkání dětí z dětských domovů na jižní Moravě v obci Zaječí (jižní Morava – vinařská oblast Pálava). Nabídka byla skutečně lákavá – z dětí, které se zúčastnily Projektu –Master šéf 2015 – kulinářské klání – ve svém dětském domově, byly vybrány ty nejlepší a postoupily do závěrečné soutěže v disciplínách :
Slavnostní prostření stolu
Letní grilování
Technologický postup  přípravy jídla a prezentace
Poznávání bylinek podle chutě a vůně

Po příjezdu jsme měli možnost podívat se na zpracovávání vinných hroznů a jejich zázračnou proměnu v lahodný mošt a víno, pak jsme trochu zápasili s přípravou žhavých uhlíků v grilu. Netrvalo dlouhou a již jsme připravovali voňavou křupavou pochoutku – grilované plátky kuřecích prsíček a kuřecích stehýnek, naložených ve dvou různých marinádách - kořeněné směsi, dále jsme  si vyzkoušeli grilování červené papriky a jako zákusek jsme se naučili připravit na grilu meruňky. K masu připravil Pavel výborný dresink z tvarohu, sýru a sušených rajčat, chuť grilované meruňky lahodně podbarvil ořechový dresink. Jídlo jsme připravovali pro všechny děti a jejich tety a strejdy, dále také pro pozvané hosty, včetně velice milé dívky MISS Víno 2014 – Lucie, která nás povzbuzovala a celé klání moderovala.   
Když jsme ogrilovali naložené maso, zeleninu a ovoce a všichni, jak soutěžící, tak fandové, byli nasyceni, byly vyhlášeny podmínky soutěže, upřesněna jídla, která jsme měli připravit a prostřít pro odbornou porotu. Tři soutěžící týmy – děti z  DD Boršov, Brno a Volyně – se pustily do zápolení. Úkol zněl následovně – připravit 3 druhy minihamburgerů –  sýrový, s plátkem kuřecího masa, s mletým masem.   Soutěžící týmy měli 4 členy – děti, které musely zvládnout nakrájení a naložení masa, přípravu – ochucení mletého masa a vhodně zvolit variaci sýrů, vhodných pro tepelnou úpravu na grilu. Dále připravit dresinky vhodné do jednotlivých druhů minihamburgerů. Pak ogrilovat maso, sýry, nakrájet zeleninu, housky, naplnit a spojit, prostřít stůl, dozdobit talíře a pozvat porotu ke svému slavnostně prostřenému stolu – zvolili jsme téma „Poslední prázdninový piknik a hurá do školy“. Porota nás po degustaci našich výtvorů odměnila tím, že nám dala ještě poznávačku  5ti bylinek. No a jak soutěžní klání dopadlo?   Až do úplného závěru jsme byli napnuti, který tým nejlépe polechtal chuťové a vizuální buňky porotců – nakonec jsme slavili báječný úspěch. Náš tým byl vyhodnocen jako nejlepší , odvezli jsme si krásný pohár, každé dítě dostalo diplom, sladkosti, ale také kuchařky pro zdokonalení a inspiraci ve vaření. Ovšem to nejdůležitější, co jsme si odvezli, byl pěkný zážitek z příjemně stráveného dne, hřejivý pocit z dobře vykonané práce a ještě dlouho v našich srdcích zůstane potěšení z každé pochvaly a rozzářených očí účastníků, kterým jsme připravili dobré jídlo. Pochopili jsme, jak milé je ocenění za dobře vykonanou práci a už víme, jak potěší slovo „ díky, bylo to dobré“, naše skvělé tety a strejdu v kuchyni.
Za soutěžící – Karolínu, Káju, Milana a Armína
                                                                                                                             Mgr. Anežka Hosnedlová
                                                                                                                             Zástupkyně ředitele DD Volyně
 
Hledat
počítadlo.abz.cz
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky